A battonage egy életstílus, hetente felkeverik a finomseprőt a hordókban, 12 hónapon keresztül, és az elhalt élesztőkultúrából felszabadul a krémes vajas ízvilág.
A szőlő a Hugyika, Pacso, Őrhegy, Malom megett területekről érkezik vulkanikus altalajról. A táblák tengeszint felett 250-350m magasságban találhatók. A tőkék 40 évesek és a tőkénként mindössze 0,8 kg a tőketerhelésük. A pincében vadélesztővel dolgoznak, azaz a saját tőkéik gyümölcseiről származó gombák tenyésztésével jön létre a saját élesztő.
Magyar kádárok hordóival dolgoznak, Szegedi Barnától és Dózsa Attilától származó 6-7 éves, illetve a Kádár Hungary első töltésű hordóival. Így a tétel 3/4-e használt, 225 literes barrique-ban, míg 1/4-e új, 220 literes barrique-ban érlelődik. Elegáns vaníliás és enyhén füstös karaktert biztosítanak ezek, mely előtt ott érkezik a déligyümölcsös érett mangós és banános karaktere.
A bort a harmónia és elegancia jellemzi a legjobban. Analitikájában is ezt látjuk 5,25 g/l savkészlethez,1,5 g/l maradékcukor társul.
Csernus Károly borász az alábbiakat osztotta meg velünk a battonage technikával, hordóválasztással kapcsolatosan:
"A Battonage Chardonnay lelkét a hordós érlelés biztosítja, melyet 12 hónapon át simogatunk battonage eljárással. A hordó választás sosem egyszerű a fehér borok terén, mivel mindegyik hordó 12 hónapos érlelés alatt egy egyedi karaktert hoz ki az adott évjáratból. A hordókat a fa alapanyag termőhelye alapján választjuk meg.
A Zemplényi tölgy pórusosabb, ritkább szálszerkezetű fa alapanyag, mely több oxigént enged a hordóba az érlelés során, így az adott bor érettebb, kerekebb és krémesebb karaktert hoz majd a házasításba. De minden éremnek két oldala van, a kerek karakter mellé kell egy szikrázóbb, tűzről pattant, gyümölcsös elem is, hogy a végső harmónia kialakuljon. Ezt a hatást például vulkanikus altalajon termett fából készült hordókban érjük el, mely a talaj zordabb tulajdonságai és az erdő kitettsége révén sűrűbb szálszerkezetű fát terem, így a bor érlelés alatt kevesebb oxigént kap, ezáltal tud lendületes maradni, gyümölcsösebb, tüzesebb.
A két stílust a Battonage Chardonnay borunknál úgy házasítjuk, hogy végeredményben harmóniába kerüljön a krémes vajas ízvilág a hordófűszerek által hozott elegáns füstös, vaníliás ízvilággal"