A VULCANO Chardonnay egy egyedi évjárat megismételhetetlen karakterével kecsegtet a poharunkban. A bor készítéséhez első töltésű hordókat választottunk, mely fa alapanyagát 3 éven át szárította a kádár. Vulkanikus altalajon termett, több mint 100 éves tölgyfából válogatott számunkra a Börzsöny hegységéből. Ezek a hordók első évben olyan íz komplexitást hoztak, kiadták magukból a 100 év minden megpróbáltatásából fakadó energiát, mely magában hordozza a szunnyadó vulkán ízét és mögötte a finom fineszben a 9 hónapos battonage eljárás eleganciáját. Méltó választás bármelyik esténk csúcsborának.
A szőlő a Hugyika, Pacso, Őrhegy, Malom megett területekről érkezik vulkanikus altalajról. A táblák tengeszint felett 250-350m magasságban találhatók. A tőkék 40 évesek és a tőkénként mindössze 0,8 kg a tőketerhelésük. A pincében vadélesztővel dolgoznak, azaz a saját tőkéik gyümölcseiről származó gombák tenyésztésével jön létre a saját élesztő.
Kilenc hordóból a legszebb négy hordó válogatása a Vulcano, mely eleganciája mellett a korty végén felidézi az igazi füstölgő vulkán minerális, füstös jegyeit.
Hosszú életút áll előtte, 10-15 évig szépen fejlődik a palackban. Ez a tétel a családi borászat csúcsbora.
Analitikájában az 5,56 g/l savkészlethez 2 g/l maradékcukor társul.
Csernus Károly borász az alábbiakat osztotta meg velünk a borral kapcsolatosan:
"A VULCANO Chardonnay születésekor Bálint Lacival a tanácsadónkkal sokat tanakodtunk, hordót hordó után kóstoltunk, és nem tudtunk elmenni az érzés mellett, miszerint 9 hónapos érlelés után mennyire magasra törtek komplexitásban, ízkavalkádban és őrjítő finesszel a vulkanikus talajról válogatott Kádár Hungary hordókban érlelt boraink. Éreztük, hogy egy megismételhetetlen csodának vagyunk a részesei, melyet saját útjára kell bocsáltanunk, és kiemelni a portfoliónk csúcsára.
A palack érlelés egy fontos része a bor életének, amikor 10-15 éves életútja alatt alázatos csendben és nyugatót sötétben érlelődik, évről évre kis komisz meglepetéssel a kortyban kápráztat el bennünket. Minden bizonnyal a 40 éves tőkék termése, a gondos válogatás, a finom feldolgozás a gravitáció segítségével, a spontán erjedés és a battonage eljárás apró mozaikjai alapozták meg VULCANO Chardonnay jellemét, mely sokra hivatott az elkövetkezendő években."