A Smaragd jelölés a szőlőültetvények forró és napos sziklafailain sütkérező smaragzöld színű gyíkról kapta a nevét. A Smaragd szinthez a legmagasabb alkoholfok, vagyis min. 12,5 fok szükséges és így a tételek szárazak, testesek, komplexek, valamint hosszú érlelési potenciállal rendelkeznek.
Az Achleiten egy legendás szőlőültetvény Weißenkirchen-nél, ásványokban gazdag tételek kerülnek ki innen. A teraszok kőfalai a 12. századból származnak és szilikátban gazdagok. A talaj szerkezete összetett és foltokban eltérő. Egyes szakaszok csak 40 cm talajjal rendelkeznek az alapkőzet felett. A felső teraszokon a gneisz az uralkodó altalaj, az alsó teraszokon a sötét, amfibolitok dominálnak. A tengerszint felett 209–357 m között járunk a dűlőben és ez szintén hozzájárul a komplexitáshoz.
Az itteni Grüner Veltlinert a kopár talaj miatt alacsony hozam jellemzi. (6500kg/ha). A szőlőt természetesen kézzel szüretelték, több menetben és szigorú szelektálással. Néhány órás macerálás után finoman préselték, majd szabályzott hőmérsékleten erjesztették. A bort eleinte néhány hónapig acéltartályokban- majd nagy tölgyfahordókban érlelték. A késői palackozás lehetővé tette a finom seprőn tartást, így bíztosítva a tétel textúráját és karakterességét.
A bor közepes sárgás-zöld színű, ezüstös visszaverődésekkel. Illatában friss virágjegyek, barack, friss fűszervirágok, fűszerek, fehér bors, valamint a háttérben megjelenik halvány alma, mangó, kandírozott narancshéj és egy kis ásványosság. Telt, koncentrált textúra. Ízében érett egzotikus gyümölcsök dominálnak, amit szépen kiegészít a friss savasság. Hosszú, ásványos, fűszeres lecsengéssel és hosszú érési potenciállal.
Gasztronómiában jól párosítható borjúhúshoz, nemes baromifoz, galambhoz vagy fürjhez, valamint fűszeres érlelt sajtokhoz.
Értékelések:
Parker 93+/100