A Smaragd név egy smaragzöld színű gyíkról kapta a nevét, amelyik a szőlőültetvények forró és napos sziklafailain sütkérezik. Ez a legmagasabb minőségmegjelölés alkoholfok szerint, vagyis min. 12,5 fokosnak kell lennie a tételnek. A Smaragd tételek szárazak, testesek, komplexek, valamint magas érlelési potenciállal rendelkeznek.
Az Axpoint az egyik legfontosabb Zöldveltelini dülő Wachau nyugati végén, a jól ismert szőlőtermelő városban, Spitzben. A Singerriedel lábánál az évezredek során viharvert és erodált elsődleges kőzet törmelékei, illetve valamivel mélyebben, agyagos talajréteg halmozódott fel. Az Axpoint borai ötvözik Jauerling hűvös hatásának eleganciáját a gazdag talaj szerkezetével és testével.
A meredek kőteraszos szőlőültetvényeken csak kézzel lehet elvégezni a munkákat. A klasszikus erjesztésre és az azt követő tárolásra részben nagy fahordókban, részben rozsdamentes acéltartályokban, a macerálás után került sor. A késői palackozás lehetővé tette a finom seprőn tartással a bor lassú átalakulását, így bíztosítva a tétel textúráját és karakterességét.
A bor világos sárgás-zöld színű, ezüst reflexekkel. Illatában körte, virágméz keveredik gyógynövényekkel és fűszerekkel, majd halvány dohány jegyek is felsejlenek. Ízében elegáns, finom érett gyümölcsös édesség köszön vissza, kiegészülve a kellemes savszerkezettel és az ásványosággal.
Gasztronómiában jól illik sült- és grillezett halakhoz, az osztrák konyha sült ételeihez, valamint főtt marhahúshoz, borjúhoz és baromfihoz is.
Értékelések:
Falstaff 92-94/100