A Smaragd név egy smaragzöld színű gyíkról kapta a nevét, aki a szőlőültetvények forró és napos sziklafailain sütkérezik. Ez a legmagasabb minőségmegjelölés alkoholfok szerint vagyis min. 12,5 fokosnak kell lennie a tételnek. A Smaragd tételek szárazak, testesek, komplexek valamint magas érlelési potenciállal rendelkeznek.
A Kellerberg szőlőskert a pincészet barokk stílusú főépülete mögül meredeken magasodik ki 200-340 méter magasan. Délkeleti tájolású és kissé hűvösebb mikroklímájú, mint a Loibenberg. A talaj szerkezet világos Gföhler gneiszből áll, amely földpátot és kvarcot tartalmaz. Az itt készült borok ötvözik az Achleiten robusztusságát és a Loibenberg erejét.
A bor dohányos, gyógynövényes, sárga almás jegyeket hordoz, lecsengésében hosszú és ásványos. Az erjesztés acéltartályban történt, majd pár hónapig nagy fahordóban érlelték.
Gasztronómiában mediterrán konyhához, spárgás rizottóhoz, tengeri halakhoz, de a klasszikus bécsiszelethez is bátran ajánljuk.
Savtartalom: 5,9g/l Maradékcukor: 2,1g/l
Értékelések:
A La Carte 95-97/100
James Suckling 94/100
Falstaff 96/100