A Smaragd jelölés a szőlőültetvények forró és napos sziklafailain sütkérező smaragzöld színű gyíkról kapta a nevét. A Smaragd szinthez a legmagasabb alkoholfok, vagyis min. 12,5 fok szükséges és így a tételek szárazak, testesek, komplexek, valamint hosszú érlelési potenciállal rendelkeznek.
Az Achleiten egy legendás szőlőültetvény Weißenkirchen-nél, ásványokban gazdag tételek kerülnek ki innen. A teraszok kőfalai a 12. századból származnak és szilikátban gazdagok. A talaj szerkezete összetett és foltokban eltérő. Egyes szakaszok csak 40 cm talajjal rendelkeznek az alapkőzet felett. A felső teraszokon a gneisz az uralkodó altalaj, az alsó teraszokon a sötét, amfibolitok dominálnak. A tengerszint felett 209–357 m között járunk a dűlőben és ez szintén hozzájárul a komplexitáshoz.
A dűlőre, a kopár talaj miatt alacsony termésmennyiség (5400kg/ha) jellemző. A szüret többszöri betakarítási ciklusban, szigorú válogatással és kézzel történik. 8 órás macerálás után, óvatos préselés következett. Az erjedés és az azt követő érlelés rozsdamentes acéltartályokban, valamint nagy fahordókban történt. A hosszabb ideig finom seprőn tartás pedig komplexebbé tette a tételt.
A bor világos zöldes-sárga színű ezüst tükröződéssel. Illatában füstös, sötét fűszeres árnyalatok, valamint érett sárga trópusi gyümölcsök keveredik. Ízében kellemes gyümölcsösség, ananász és őszibarack aromák bukkanak fel egy csipetnyi fehér bors és a dűlőre jellemző gazdag ásványoság társaságában. Klasszikus terroir jellegű, elegáns riesling hossszú érési potenciállal.
Gasztronómiában spárgához, halakhoz, szárnyasokhoz, ázsiai ételekhez, főtt marhahúshoz, valamint fűszeres sajtok mellé is ajánljuk.
Savtartalom: 7,6g/l Maradékcukor tartalom: 3,2g/l
Értékelések:
Wine Enthusiast 96/100
Decanter 93/100
A La Carte 95/100
Falstaff 94/100