A Smaragd jelölés a szőlőültetvények forró és napos sziklafailain sütkérező smaragzöld színű gyíkról kapta a nevét. A Smaragd szinthez a legmagasabb alkoholfok, vagyis min. 12,5 fok szükséges és így a tételek szárazak, testesek, komplexek, valamint hosszú érlelési potenciállal rendelkeznek.
A Kellerberg szőlőskert a pincészet barokk stílusú főépülete mögül meredeken magasodik ki. Délkeleti tájolású és kissé hűvösebb mikroklímájú, mint a Loibenberg. A talaj szerkezet világos Gföhler gneiszből áll, amely földpátot és kvarcot tartalmaz. Az itt készült borok ötvözik az Achleiten robusztusságát és a Loibenberg erejét.
A 2020-as év alacsony hozammal zárult. Természetesen a betakarításkor kézi szüretet és szigorú, ellenőrzött válogattást alkalmaztak. 6 órás macerálás után a bort nagy fahordókban erjesztették, sokáig finom seprőn tartották, majd nagy fahordókban is érlelték. 2021 augusztus végén palackozták.
A bor közepes sárgás-zöld színű, ezüst reflexekkel rendelkezik. Illatában kellemes, sárga trópusi gyümölcs jegyek, halvány kandírozott narancs és virágméz árnyalatok sejlenek fel. Elegáns, kellemes textúrájú. Ízében finom friss gyümölcsös, barackos, valamint egy csipetnyi fűszeres jegyeket egészítenek ki az élénk savak. A hosszú lecsengésben finom árnyalatokban megjelenik a várva várt mineralitás és így válik teljessé a harmónia.
Gasztronómiában jól párosítható különféle baromfi ételekkel, borjúhússal, grillezett vagy sült halételekkel, de akár kagylóval is.
Savtartalom: 7,7g/l Maradékcukor tartalom: 4,0g/l
Értékelés:
Falstaff 95/100
Á La Carte 96/100