A világ egyik legjobb rajnai rizling termőterületéről!
A Smaragd jelölés a szőlőültetvények forró és napos sziklafailain sütkérező smaragzöld színű gyíkról kapta a nevét. A Smaragd szinthez a legmagasabb alkoholfok, vagyis min. 12,5 fok szükséges és így a tételek szárazak, testesek, komplexek, valamint hosszú érlelési potenciállal rendelkeznek.
A Singerriedel szélvédett, meredek teraszokon terül el, Spitz keleti végén. Wachau egyik legjobb rieslinges dűlői közé tartozik. A talaj adottságainak köszönhetően az őszi napsütés melegét késő estig is képes megőrizni. A paragneisz alapokon található barna talaj kedvez az érett, koncentrált szőlőszemeknek és a klasszikus csonthéjas, ásványos ízeknek a borban. A paragneiszt az üledékes kőzetek átalakulása hozza létre, ezért megjelenésük és ásványtani összetételük nagyon változatosnak bizonyulnak Wachau szőlőskertjeiben.
A Spitz feletti meredek teraszos dűlő megművelése rendkívül munkaigényes. Ezeket az ültetvényeket nagy biodiverzitás jellemzi. Itt is, mint Wachau egész területén kézzel és szigorú, ellenőrzött válogatással szüretelnek.
A bor világos sárgás-zöld színű, ezüst visszatükröződéssel. Illatában érett sárga trópusi gyümölcs finom árnyalatai, papaja, mangó, valamint barack, sárgadinnye jegyek hűvős eleganciája bontakozik ki. Ez visszaköszön a textúrában is. Ízében fehér húsú csonthéjas gyümölcsök aromáit, füstösség, gyógynövényesség, élénk savak egészítik ki. A hosszú lecsengésben a mineralitás veszi át a főszerepet, halvány sós árnyalatban.
Gasztronómiában saláták, fehér húsok, de leginkább halételek mellé ajánljuk.
Savtartalom: 7,8 g/l Maradékcukor tartalom: 2,4 g/l
Értékelések:
James Suckling 92-93/100
Falstaff 94/100
A La Carte 96/100