A Smaragd név egy smaragzöld színű gyíkról kapta a nevét, aki a szőlőültetvények forró és napos sziklafailain sütkérezik. Ez a legmagasabb minőségmegjelölés alkoholfok szerint, vagyis min. 12,5 fokosnak kell lennie a tételnek. A Smaragd tételek szárazak, testesek, komplexek, valamint magas érlelési potenciállal rendelkeznek.
A tételhez a szőlő Wachau teraszos szőlőültetvényeiről származik, ezáltal típikus wachaui stílust kapunk, amit a különleges mikroklímának és egyedi terroirnak köszönhető.
A 2021-es évjáratot meglehetősen hideg tavasz és hűvös nyár kísérte, amely a termés késői érésfejlődéséhez vezetett. Azonban az őszi napsütés, a kevés csapadék és a hűvös éjszakák lehetővé tették a szőlő tökéletes érését. Így ebben az évben olyan karakteres borok születhettek, melyek kiemelkednek eleganciájukkal és mélységükkel. Az évjárat esetében a kézi szüretet gondos válogatás követte, majd a pneumatikus tartályos préselés után rozsdamentes acéltartályokban történt az erjesztés és érlelés.
Illatában intenzív gyümölcsösség jelenik meg, amely ízjegyként is előtérben áll. Ízében a trópusi gyümölcsök, a mangó és az ananász dominálnak, és ezt egészítik ki az élénk savak és a sós ásványosság, lédús lecsengéssel. Nagyon elegáns, kellemes textúrájú, könnyen iható bor.
Gasztronómiában halakhoz, fehér húsokhoz ajánljuk. Jól harmonizál a fűszeres távol-keleti ételekkel is.
Savtartalom: 8,7g/l Maradékcukor tartalom: 4,3g/l
Értékelések:
Falstaff 93/100