A 800 éves Bencés Apátsági pincészetnek az induló tételei is ráérősen, legszebb állapotukban kerülnek piacra. Ezt a szakmai hozzáértést - és gazdasági lehetőséget - szépen mutatják az egyes fajták évjáratos tételei, amelyek abszolút aktuális tételként még elérhetők.
2012-es év meleg, korai és jó minőségű évjárat volt, rengeteg érett és egészséges gyümölccsel.
Szlovén tölgyfa hordóban 18 hónapig érlelték és a seprőt folyamatosan felkeverték (battonage módszer)
A bor mély arany színű. Változatos illat érkezik, fehér virágokkal, vajjal, galagonyával, kajszibarackkal burgundi stílusra emlékeztetve. Szájban száraz, közepesen testes, enyhén olajos textúrájú. A magasabb savak gyorsan jelzik a bor hűvös eredetét. Ízben még gazdagabb, mint illatban, ahogy kinyílik a bor.
Gasztronómiában nyers vagy grillezett tengeri ételek, vagy saláták, zsírosabb lágy sajtok is párosíthatók a borral.