Poharnig: a Katastralgemeinde Pössnitz térségében található, teljes egészében az Erwin Sabathi pincészet irányítása alatt áll, ezért monopóliumnak számít.
A "Poharnig" szőlőültetvény jelenlegi neve a régi mezőgazdasági névre vezethető vissza. Ez az udvar történelmileg 1495-ig nyúlik vissza, a "Pocharnig" nevű vulgoname (háznév) először 1784-ben adták át "Windische Pocharnighube" néven.
A terület teljes egészét a Sauvignon Blanc szőlővel ültették be. Az innen származó tételeket az Erste STK Ried egyesületnek kell besorolnia. Ezek a borok azonnali élvezti értéket nyújtanak, de jelentős érési potenciállal is rendelkeznek. A terméshozam max. 45hl-re van korlátozva. Az Erste STK Ried borai csak május 1-jétől hozhatóak forgalomba, 6 hónapos érlelés után.
A szőlőskertek déli fekvésűek a nyugati oldalon, 390-450 tengerszint feletti magasságon. A forró nappalok és a hűvös éjszakák közötti rendkívüli hőingadozás miatt és a Koralpe hegy enyhe szélével csak a Sauvignon Blanc érik be. A talaj főleg homokból, konglomerátumból álló zárványokból és viharvert homokkőből tevődik össze. A felső lejtőn gyakran jelennek meg, a magas vízáteresztő képességű kavicslerakódások.
A kézi szüretelés után a tételt spontán acéltartályos erjesztést követően 11 hónapig nagy tölgyfahordókban érlelték.
Közepes sárgás zöld színű, ezüstös tökröződéssel. Illatában fekete bogyós gyümölcsök árnyalatai keverednek a friss fűszernövények és ásványosság jegyeivel. Komplex, szilárd textúrájú. Ízében kellemes gyümölcsédesség harmonizál az ásványosággal, kiegészülve a kellemes savakkal. Hosszú sós lecsengésű és magas érési potenciállal rendelkezik.
Gasztronómiában ázsiai ételek, gombás ételek, fehér- és zöld spárga, tészták, csirke, fürj, borjúhús, marhahús, halak, tengergyümölcsei de még sushi mellé is ajánljuk.
Savtartalom:6,1 g/l
Maradékcukor: 1,4 g/l