Ausbruch: A német szó „válogatást” jelent. A késői szüretelésű édes bor jelölése. A tőkén hagyott, beérett, kézzel szedett és válogatott szőlőt a többi szőlőtől elkülönítve préselik. Rendszerint a nemes penészgombával, Botrytis Cinereával fertőzött fürtökből nyerik a szemeket. Az Auslese cukorszintje minimum 25-28 Brix-fok.
A Fertő tónál az "indián nyár" idején, a reggeli ködös időszakokban indul el a szőlőben a szürke penész rothadás (Botrytis cinerea). Elpusztítja a bogyók külső viaszrétegét, és zsugorodása mellett az összes összetevő koncentrációját váltja ki. A megnövekedett glicerin-tartalom biztosítja a bor kivételes sűrűségét és jellegzetes arany és borostyán-sárga színét. Az összezsugoródott bogyók leve olyan édes, hogy az élesztők nehezen és lassan erjednek. Az erjedés során keletkező alkohol 10 térfogatszázalék alatt marad és a maradékcukor jóval több, mint 250 gramm.
Komplexitása miatt többrétegű és sokoldalú társa a desszertek mellett a libamájnak, sajtoknak vagy az egzotikus konyhának is.
2007 nagyon korai évjárat volt - a nemes édes borok számára is. Már szeptember 28-án - soha ilyen korán - megkezdték a Ruster Ausbruch borok betakarítását.
Ennek a tételnek a szüret időpontja 2007. október eleje volt Ruster Hügellandról. Talaj összetétele agyag, barna föld, részben mészkő, részben gránit és gneisz.
A cuvée 60% Chardonnayból és 40% Welschrieslingből áll. A tőkék kora 10 - 36 év közötti. Az erjedés részben acéltartályban, részben használt barrique hordóban történt.
Mély arany színű a bor, borostyán reflexekkel. Illatában méz, hárs virága valamint egzotikus gyümölcsök jegyei bontakoznak ki. Ízében csodálatos édesség keveredik a savassággal, jól kiegészítve egymást. A korty után a lecsengés kifejezetten hosszú.
Savtartalom: 8,1 g/l
Maradékcukor: 365,6 g/l
Érdekesség még, hogy a borász, Kurt Feiler a bor eltarthatóságát akár 100 évre is becsüli!