Feiler-Artinger
A Feiler-Artinger pincészet édes boraival vált joggal világhírűvé, de Rust-ban a borkészítés sokkal többről szól, mint az édes borokról. A klimatikus és talajviszonyok adottak ahhoz, hogy száraz fehér és vörös borok is komoly eredményekre legyenek képesek.
A Feiler-Artinger pincészet jó példája annak, hogy a Fertő tó dombvidékének pincészetei a borpaletta széles skáláján képesek nemzetközi színvonalú borokat létrehozni. A borászat sikere több generáció munkájának eredménye, a jelenleg a pincészetet vezető Kurt Feiler nagyszülei 1947-ben palackoztak először bort, ők építtették a Rust főutcáján található impozáns épületet is, mely ma is otthont ad a borászatnak.
A mintegy 28 hektárnyi területről érkező száraz fehérboraik leginkább fajtaborok, többek között chardonnay és neuburger fajtákból, ’Gustav’ néven barrique hordókban érlelt igényes házasításukkal a pincészet alapítójának állítanak emléket. Vörösboraik hazai és nemzetközi fajtákra egyaránt támaszkodnak, ’Solitaire’ névre keresztelt házasításuk komoly sikereket ért el. Édes boraik világszerte keresettek, késői szüretelésű boraik, valamint az évszázados hagyományokra visszatekintő ’Ruster Ausbruch’ elkészítését a Fertő tó speciális mikroklímája, és az itt jellemző botritysesedés teszi lehetővé. Ezen borokat a komoly borszakértők a világ édes borainak elitjében helyezik el.