Rotes Tor: A mítosz szerint a Rote Tor (piros kapu) az óváros falának része, amely vérrel volt festve az 1630-as svéd háborúk során. A Grüner Veltliner Smaragd szőlőt az alábbi szőlőültetvényekre termesztik. A talaj összetétele gneisz, csillámpala és barna földes. A Smaragd tételekhez a szüret október végén több körben történik meg, mert csak a tökéletesen érett szőlőkből készülhet. Így mutatják be ennek a helynek az egyediségét.
A federspielhez a szőlőt a Smaragd betakarítása előtt 2-3 héttel szüretelik le. A tételt acéltartályban erjesztik és érlelik.
Világos zöldessárga színű ezüst reflexekkel. Illatában elegáns frissesség és alma jegyek fedezhetőek fel. Ízében friss gyógynövények, egzotikus gyümölcsök, valamint csonthéjasok jegyei jelennek meg. Lecsengésben megjelenik a fűszeresség és a terroirra jellemző ásványosság, szép hosszú sós lecsengéssel párosulva.
Gasztronómiában jól párosítható tengergyümölcseivel, fehér húsokkal, valamint jól illik a klasszikus osztrák konyha mellé is.