A Gemischter Satz különlegessége abban rejlik, hogy bizonyos bécs környéki területeken egy dűlőbe sokféle szőlőfajta került még a korai időkben. Ezeket a vegyes ültetvényeket megőrizve készítenek izgalmas tételeket. Itt nem cuvee-ről van szó (fajtaborok házasítása), hanem egyszerre szedik, kezelik, erjesztik, érlelik a szőlőket. Tehát a szőlész és borász ügyessége abban rejlik, hogy megfelelően választ időpontot és eljárásokat az akár 3-9 féle küllönböző szőlőfajtához.
Ahogy a klasszikus zenében, a Gemischter Satz-ban is több összetevőből áll össze a harmonikus, teljes mű. A bécsi Bisamberg területéről származnak a szőlők, amelyekből ez az élénk, gyümölcsös, könnyed tétel készül.
5,1 g/l savkészlethez 3,4 g/l maradékcukor társul. Igazi gömbölyű, jó ivású, nagyon szerethető bécsi borkülönlegesség.