A Smaragd név egy smaragzöld színű gyíkról kapta a nevét, aki a szőlőültetvények forró és napos sziklafailain sütkérezik. Ez a legmagasabb minőségmegjelölés alkoholfok szerint vagyis min. 12,5 fokosnak kell lennie a tételnek. A Smaragd tételek szárazak, testesek, komplexek valamint magas érlelési potenciállal rendelkeznek.
Az Achleiten egy legendás szőlőültetvény Weißenkirchen külvárosában, itt összetéveszthetetlen ásványokban gazdag tételeket készítenek. A teraszok kőfalai a 12. századból származnak és szilikátban gazdagok. A talaj szerkezete összetett és különböző. Egyes szakaszok csak 40 cm talajjal rendelkeznek az alapkőzet felett. A felső teraszokon a gneisz az uralkodó altalaj, az alsó teraszokon a sötét, amfibolitok dominálnak. A tengerszint feletti magasságkülönbség, ami 209–357 m között van, szintén hozzájárul a terroir összetettségéhez. Az "Ach-" névrész egy folyó víz (latinul: aqua) nevére utal, a "-leiten" pedig vezet a lejtős lejtőre. „Elpusztult talaj”, ahogy Toni Bodenstein szereti mondani.
Világos sárgás-zöld színű, ezüst reflexekkel. Illatában a herbás jegyek uralkodnak, kiegészülve halvány ananász és papya illatanyagokkal. Ízében is a fűszerességen lesz a hangsúly, amit édes gyümölcsösség, citromos fanyarság egészít ki, valalmint szép egyensúlyt bíztosít a savszerkezet. A lecsengésben mineralitás veszi át a főszerepet. Elegáns, komplex tétel.
Gasztronómiába grillezett halak, hagyományos osztrák konyha és sajtok mellé ajánljuk.
Savtartalom: 5,1g/l
Maradékcukor tartalom: 1,8g/l
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10-12°C