Prager
’’Vom Stein zum Wein’’. A magyarra nehezen lefordítható szójáték nagyjából annyit jelent, hogy ’’Kőből lesz a bor’’.
A Prager pincészet élén álló Toni Bodenstein hitvallása egyértelmű: olyan borokat készíteni, ami magukon viselik a termőhely jellegzetességeit. A Mr. Terroir-ként is emlegetett borász (aki ’’szabadidejében’’ Weißenkirchen polgármestere is egyben) gondolkodása szinte már filozófikus: múlt és jövő, értékállóság és természet közeliség. Ennek értelmében mind a szőlőskertekben, mind a pincében hagyományos módszereket alkalmaznak, a szükséges innovációs technológiákkal vegyítve.
A természet iránti tisztelet és a jövő generációja iránt érzett felelősség is hozza létre azokat a borokat, amelyek elegánsak, de mégis erőt sugároznak. Olyan borokat, amelyek finoman, de mégis kellő nyomatékkal bizonyítják, hogy Wachau a világ legkülönlegesebb bortermelő vidékei közé tartozik.
A pincészet számtalan nemzetközi kitüntetéssel rendelkezik, amely a legismertebb és elismertebb osztrák pincészetek közé emeli. A szőlők jórészt meredek, teraszos területeken helyezkednek el, ahol megmunkálásuk komoly kihívást jelent. Toni Bodenstein borainak egytől egyig történetük van. Példának okáért a ’’Stockkultur’’ névre keresztelt grüner veltliner Achleiten-ben egy ősrégi ültetvény, amely erőteljesen koncentrált, minerális borokat ad, a ’’Wachstum Bodenstein’’ névre hallgató rizling 460 méter magasságban fekvő területekről származó szőlőkből készül, ez adja filigránságát és fineszességét.