Fertő tó dombvidék, Ausztria
A Fertő tó menti dombságban a mindenevők vannak otthon. Nincs még egy olyan borvidék Ausztriában, ahol ennyi féle szőlőfajta lenne jelen. A mintegy 3000 hektár termőterülettel rendelkező borvidék amely a Fertő tó nyugati partjánál helyezkedik el. Az innen származó Ruster Ausbruch a világ leghíresebb édes borai közé tartozik.
A száraz boroknál meghatározó a Leithagebirge (Lajta hegység) talajviszonyainak hatása, pala, gneisz és mészkő adják az ásványos jelleget a boroknak. A védett eredet megjelöléssel ellátott boroknál (Leithaberg DAC) fehérborok esetében weissburgunder, chardonnay, neuburger és grüner veltliner fajták engedélyezettek, vörösboroknál a kékfrankos minimum 85%-ban jelen kell legyen.
A Fertő tó menti Rust városában lelt otthonra az Osztrák Borakadémia, ahol sok pincészet magas színvonalú száraz fehér és vörösborokat készít, de ugyancsak népszerű a Ruster Ausbruch, melyet házasításként és fajtaborként is készítenek főkét furmint és sárgamuskotály felhasználásával, de chardonnay és weissburgunder (pinot blanc) is gyakori alapanyag lehet. A Ruster Ausbruch-nak több évszázados hagyománya van, Rust 1681-ben többek között mintegy 30.000 liter borért cserébe vásárolt magának császári városi rangot.
Eisenstadtban, valamint a Fertő tó menti kisvárosokban a bor mellett a turizmusnak és a zenének jut főszerep, nyáron fesztiválok és zenei programok sokasága várja az ide látogatókat.