portugieser
A Kékoportó vagy Oportó külföldön főként Portugieser vagy Blauer Portugieser néven ismert, jellemzően Közép-Európában, Magyarországon, Ausztriában és Németországban elterjedt, a bortermő szőlőkhöz (Vitis vinifera) tartozó kék, vörösborszőlő-fajta. Az Európai Unió eredetvédelmi szabályai alapján – a csatlakozás után – a borospalackok címkéjén feltüntetett Kékoportó nevet Magyarországnak ki kellett vezetnie a piacról (mert a szőlőfajta eredeti neve földrajzi helyre, Porto-ra utal), helyette a külföldön elterjedt Portugieser nevet használják.
Bora jellegzetes lágy, színanyagban gazdag, könnyű, asztali vörösbor, de 2000 óta Magyarországon rozé és hosszabb érleléssel magas minőségű vörös és bordeauxi jellegű, tölgyfahordókban érlelt borokat is készítenek belőle.
Ausztriában főként a Thermenregion és Weinviertel borvidékeken jellemző.
1termék
11