A Kékoportó vagy Oportó külföldön főként Portugieser vagy Blauer Portugieser néven ismert, jellemzően Közép-Európában, Magyarországon, Ausztriában és Németországban elterjedt, a bortermő szőlőkhöz (Vitis vinifera) tartozó kék, vörösborszőlő-fajta. Az Európai Unió eredetvédelmi szabályai alapján – a csatlakozás után – a borospalackok címkéjén feltüntetett Kékoportó nevet Magyarországnak ki kellett vezetnie a piacról (mert a szőlőfajta eredeti neve földrajzi helyre, Porto-ra utal), helyette a külföldön elterjedt Portugieser nevet használják.
Bora jellegzetes lágy, színanyagban gazdag, könnyű, asztali vörösbor, de 2000 óta Magyarországon rozé és hosszabb érleléssel magas minőségű vörös és bordeauxi jellegű, tölgyfahordókban érlelt borokat is készítenek belőle.
Ausztriában főként a Thermenregion és Weinviertel borvidékeken jellemző.
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.